A kifestőkről, színezőkről…

 

A szabad rajz, a szabad játék tág teret ad a gyermeknek, a végtelent nyújtja. A színező, ahogy az irányított játék is, kész képet ad, behatárolja a teret. Ebből következik, hogy a szabad rajz, játék alapvetően fontos étele-itala a gyermekkornak. Azonban a felnőttek igyekeznek terelni.

A rajzolásnak is, mint művészetnek, a lélekre kell hatni, a lelket kell gyógyítania, építenie. A különböző pedagógiai fogalmak itt másodlagosak.

A színezők eszenciája, lényege az összpontosítás által befogadott információ minősége. Vagyis: mi a mondanivalója a képnek?

A banális ábrázolásokból sokszor hiányzik a művészi érzékenység; bár a gyermeki világ szeretete érezhető. A termékek, márkák figurái pedig manipulatív módon működnek. Egyértelmű, hogy ahol felelős, tudatos és teljes a gyermekekkel való törődés, ott ezeket minden módon mellőzik! Kirívó negatív példa a gyermekorvosi rendelőkben osztogatott tápszer és gyógyszer matrica, kifestő, füzet arzenál.

A színezők tartalmi tekintetében néhány téma ajánlható: az állatok, a totemek világa, a mandalák, a népművészet gazdag jelképrendszere.

A természeti népek ilyen képi világba születnek bele és ilyenből távoznak. Vajon az ősi kulturális értékeink mennyire formálják még gyermekeink cseperedő lelkét, mennyire készítik fel az életre, a földi élet szépítésére? Milyen képek díszítik ruhájukat, szobáik falát, használati eszközeiket? És a felnőttekét?

Az állatok minőségeket jelölnek. Mindnek más a tanítani valója. A mandalákban az elemek erői, a Nap stációi, a közepünkbe való visszatalálás, ugyanakkor a kiteljesedés, kifelé áradás is jelen van. Az életfa és más népművészeti képek a világunk változásait, a világegyetem törvényeit közvetítik, a Teremtő Napadta, Holdszabályozta, Csillagmutatta rendjét.

Ilyen mélységekkel-magasságokkal formálnak az ősképek.

Ennek ismeretében és Molnár V. József ajánlásával fogadják szeretettel Szenteleki Dóra barátnőmmel készített kifestő füzetünket kisebb, nagyobb gyermekeknek, kedvet érző felnőtteknek!

 

Fentős Eszter

 

Az általunk készített kifestő füzet megrendelhető: a 0630-2453606 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a facebookon az Istárlánc oldalon.

 Ára: 1000 Ft